cursors

Antara Keluarga dan Kekasih mana satu Pilihan anda?

assalamualaikum

Ok cerita ni bella nak cerita berdasarkan keadaan semasa..kalo kita tengok zaman sekarang ni ramai anak-anak muda yang lebih sayangkan pasangannya berbanding keluarga mereka seperti contoh sekarang ni belambak kes buang anak,berzina,kahwin di negeri seberang jangan cakap la memang banyak sangat. Memang kat sini memang nampak sangat anak-anak muda lebih meementingkan pasangan mereka daripada ibu bapa.Kalaulah mereka sayangkan dan fikirkan keluarga mereka ,mereka takkan buat benda-benda yang boleh menjatuhkan maruah sendiri dan juga maruah keluarga.


                                                                                                                   
Kalau difikirkan balik penat-penat keluarga korang jaga korang,penat ibu korang mengandungkan korang selama 9 bulan,bertarung nyawa melahirkan korang,ayah kamu pula penat-penat dia keje nak sara korang, nak bagi korang pelajaran,inikah balasan yang korang bagi kat diorang??pentingkan pasangan korang??  berapa sanagt la dia bagi kat korang?pasanagan korang ade bagi korang makan sebanyak mana ibu bapa korang?besar sangat ke jasa diorang sampai korang sanggup ketepikan keluarga?ikut lari ke seberang?

Sepatutnya selepas sesuatu kejadian terjadi kita mestilah mengambil pengajaran daripada kejadian.Contohnya sekarang banyak orang yang kawin lari ke negara seberang kawin tidak sah.bila nak daftar anak bermasaalah, lepas tu perkahwinan tak bahagia.perkara itu patut dijadikan pengajaran.Bukan dijadikan ikutan!! sekarang ni lepas satu-satu kes kawin lari semakin banyak..

Ok let say kalau family korang tak restui perkahwinan korang dengan pasangan korang ,cuba bawa berbincang, cuba pikat hati parent  korang,lelaki yang baik dia kan tunggu korang.Kalau family still tak restui berserah la pada qada dan qadar mungkin dia bukan jodoh korang.Dalam kebanyakan kes yang aku perasan pasangan yang kawin tanpa restu i tak semestinya bahagia... nak tau sebab ape?sebab ibu kamu yang tak redha .. once ibu kamu tak redha selamanya kamu tak bahagia... ibu ni sangat penting sampai mati pon kalo ibu kamu tak redha hidup kamu sangat la susah.ingat syurga di bawah telapak kaki ibu

Lagi satu berzina dan melahirkan anak luar nikah,ayat manis punya buktikan cinta abadila,i sayang kat u, u sayang kat i x?.. pastu serahkan mahkota dekat lelaki ,at the end bila dah tau mengandung lelaki tu mesti akan cakap "tu bukan anak i... entah lelaki mana u tido u cakap anak i.. "  oo dulu kau pandai nak sayang-sayang bila perut perempuan tu da bunting kau tak nak mengaku.. lastly anak luar nikah menjadi mangsa dibuang tanpa sebarang rasa serba salah.


Wahai wanita diluar sana jangan la terpengaruh dengan bisikan lelaki yang bermulut manis diluar sana.Jangan la kamu bimbang Allah dah tetapkan jodoh masing-masing samada cepat atau lambat....jodoh yang Allah tentukan adalah yang terbaik untuk kamu...



                            

3 comments:

Abang Stalker said...

abg akn lebihkn keluarga wlu cinta byk mn pun pd gf/isteri,parents tetap yg ke2 slps Allah.Then bru la buah hati tersyg :)org kata terlajak perahu bole diundur,terlajak perbuatan rosak la segalanya.Prmpn lelaki kne pndai menjaga iman masing2.semoga kita diberi kekuatan menjaga maruah dri.Amin

Mira said...

Mstilah family yg terpenting sekali :) dah lah dari kecik dy besarkan kita. Pastu takkan bila dah besar dah jumpa kekasih nk ignore parents mcm tu je. Hish. Cannot cannot

bella luna said...

abg stalker: yup2.. family is our priority after Allah.. setuju... dan yang paling penting kene pandai bawak diri..

mira :tau x pe kan??penat jerk dorg jaga kita..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...