cursors

Diskriminasi hijab.Salah ke aku berhijab?

Ok bella baru je habis diploma seminggu yang lalu lepas 3 hari baru bella cari kerja.Da seminggu cari kerja waaaaaaaa no job for me.

Penat ke hulu dan ke hilir cari kerja try pergi mid and masuk kedai sana masuk kedai sini and guess what apa yang diorang cakap "hurm can you take off your tudung?" i am like what?? Hello this is Malaysia okay! bukan London kau nak demand orang yang tak pakai tudung??

Foreigner yang melancong kat sini pon dia faham la kalau kedai-kedai kat sini pekerja dia wearing hijab.Hina sangat ke orang yang pakai hijab ni?open your eyes. Nowaday hijabers are fashionable and more up to date tak pakai baju terdedah sana sini we are looking good .Sedih sangat kedai yang suruh bella bukak tudung tu bukan kedai yang jual baju mahal or jam mahal ke ape ni kedai cenderamata takda kena mengena dengan pakai tudung??



Ada lagi satu case ok bella kan stay bangsar so its easy for me right if bella kerja area bangsar ,so one day bella nampak vacancy dekat newspaper ni jurujual diperlukan di Bangsar so bella pon call la then dia kate "come now and interview"bella dengar suara macam suara Chinese so aku pon tanya la kalau i pakai tudung is it ok?then dia simply answer "Oh u pakai tudung arhh kita tak ambil la"Ok bella sabar lagi..

Dah gives up rasanya nak cari keje semuanya nak pekerja" free hair" pekerja yang pakai tudung ni tak boleh maju ke?mereka ni takut company diorang tak maju.

Selalunya company kerja F&B Food and Beverages macam McD dan Secret Resepies,bole terima orang yang pakai tudung,mereka  tak kisah kalau nak hired pekerja yang pakai tudung sebab diorang memerlukan pekerja yang ramai untuk bisnes diorang dan its better kalau pakai tudung kalau kerja dengan makanan sebab rambut tak masuk dalam makanan.

perempuan beertudung sekarang mampu bergaya  tak kira dimana


Tapi bella dah penah merasa kerja di McD dan Secret Recepies sampai bila nak keje di kedai makan penat sangat kerja macam tu lagi-lagi time lunch dan dinner memang tak cukup tangan.Anyone yang tahu mana-mana kerja kosong let me know ok.Tak kisah la keje ape kerja yang tak penat sangat.

ok hal ni bukan ni bukan terjadi dekat bella je tapi ramai jugak yang kena nak tahu lebih lanjut check sini

6 comments:

~ Cik Azz ~ said...

Kedai makan mmg perlukan pekerja yg pakai tudung sbb utamakan kebersihan.. Tapi penat tu memang la penat.. Akak dah pernah kerja kedai makan ni.. :D

Cuba la mintak kerja kilang.. Rasanya kerja kilang ni takde la buruk sangat seperti kebanyakan yang orang fikir.. Akak dulupun pernah kerja kilang jugak.. Takde halangan nak pakai tudung.. Lagi bagus sebab takde la rambut2 termasuk dalam komponen kilang tu.. hehe..

Liza @ Adzriel AB said...

kak liza pun pernah juga kerja di A&W ... memang penat lah. tapi tak patutlah tudung dijadikan masalah. bella stay di bangsar... cantik dah dekat dgn ofis kak liza. kak liza ada add fb bella.. nanti chat further info ye. kerja ni suka hati nak pakai camner asal sopan. waktu kerja pun fleksible.

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

nie first time dengar perkara macam nie berlaku di Malaysia... Kalau ko mintak Pramugari tuuu... mungkin laa kot... dey all suka cari perempuan tak bertudung...

Mardhiyyah Ridzuan said...

Xpela. Ada rezeki, adela tu mana2 keje. Anggap je diorang xnak bagi bella buat dosa dengan kena bukak tudung nnti. hehe... =)

NahDaTuLIzaH said...

There are so many places in Malaysia still can accept women with tudung. Trust me sis! I am working in a field dominated by men, but still they never ask to take off my tudung. So dont give up and it one of challenge to find a job. Wish u best of luck sis! :)

bella hamzah said...

izni:Pramugari pon ada yang bertudung tau.Bella penah nampak staff dia yang pakai tudung.

Mardhiyah: tulah bella ni kira pendirian ttp lagi,bella penah dgr ada org nk keje kat metrojaya,dia bukak tudung semata nk bukk tudung,bg bella rezeki tu ada kat mana2 Allah tu Maha Pemurah.

Nahdatul:oh yeker!o hebatnya aak bersaing dengan lelaki.awak keje di mana?ish u good luck too syg :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...