cursors

Rahsia kulit bersih bebas jerawat

Tips ni untuk kulit korang yang berjerawat terutamanya
Suatu masa dahulu aku dibelenggu masalah jerawat yang sangat teruk sampaikan orang cakap aku ada resdungla,jijik tengok muka aku selalu kene kutuk...sampaikan masa nak cuci muka depan cermin aku takut nak tengok muka sendiri siap tutup mata time basuh muka.So sekarang bella nak share tip macamana nak rawat.Semua tips dibawah adalah dari cara bella sendiri dan hasil selidik bella dua tahun yang lalu...

1.Elakkan pegang muka korang dengan tangan,sebab korang tak tahu tangan korang bersih ke tidak,tangan yang kotor menggalakkan pembiakan bakteria then terjadilah jerawat!




2.Bila korang terasa rambut korang berminyak terutamanya lepas sukan jangan biar rambut depan sepit rambut depan sebab  minyak dekat rambut salah satu punca jerawat


3.Kalau rasa kulit korang berminyak all the time,pakai tisu penyerap minyak ataupon basuh muka korang bila rasa berminyak


4.Kurangkan makanan berminyak

5.Baca selawat nabi dalam hati masa nak cuci muka(petua daripada bestfriend bella)


6.Elakkan picit jerawat.bila picit dia akan jadi parut,parut lebih susah nak dihilangkan berbanding jerawat.


7.Kurangkan pakai make up,actually make up ni boleh menyumbang kepada jerawat bila sisa make up tu tersumbat dalam jerawat.Bella masa kulit penuh jerawat dulu bella tak pernah pakai make up sebab bagi bella kalau pakai make up pon dia boleh tutup jerawat "sikit" je. tapi masih boleh nampak jerawat tu jadi diri anda sendiri biarla orang nampak jerawat itu benda normal,bella masa nak hilangkan jerawat tekad dalam hati kalau muka dah bersih pakai make up lagi cantik =)

8.Pencuci muka bella sarankan pencuci muka berasaskan timun sebab fungsi timun boleh hilangkan jerawat.Cuba pakai Safi Timun bella dah try pakai setahun pakai kulit bersih sangat-sangat jerawt ni ambil masa produk yang bole hilangkan jerawat dalam masa yang singkat sangatla tak elok sebab banyak bahan kimia.Safi Timun produk dia lembut dan halal.Lagi satu bella dapat rasa bila bella pakai produk n kulit lagi cerah.Buat permulaan guna pencuci muka dan krim.Cuci muka 2 kali sehari krim pakai malam sahaja sebab siang matahari terik nanti krim cair.



Kulit muka setiap orang berlainan kan?mungkin kulit bella kena dengan Safi mungkin ada yang tak so kalau dah pakai beberapa bulan tak elok-elok lagi try Dalacin T bella tak pernah pakai tapi bella penah tengok kesannya dekat kawan bella serius muka dia jerawat batu yang agak teruk bila pakai serius kulit dia licin,produk dia mahal sikitla RM34 tapi produk ni actually disyorkan oleh doktor kulit,kalau benda elok mahal sikit bella rasa takpe kot. Kalau nak tahu produk ni klik sini >> 


9.Cara nak basuh muka dengan betul bahagian 

dahi:ambil 3 jari tengah(tangan kanan) dan gosok selama beberapa saat hidung:ambil tiga jari tengah kedua-dua tangan kiri dan kanan dan gosok dihidung
pipi:ambil jari telunjuk dan gosok secara menaik

10.Lastly kalau korang nak kulit jangan malas nak cuci muka walaupon penat mana sekalipun.

kini boleh tersenyum dengan kulit yang bersih 







16 comments:

nazirah said...

eh eh kite pun gune safi
tapi safi gamat elok kan skrg
ni kte tak de mslh sgt
dgn jrwt kt muke tp cmne nak crh ek heee ;)

bella hamzah said...

kalau pakai krim safi dalam masa yang panjang insyaallah boleh dapat kulit cerah,tak pon guna pencuci muka fair and lovely.Sumpah x tipu dulu masa bella drjah enam bella main2 je bubuh fair and lovely pastu bila masuk form 1 ramai kata kulit bella makin cerah.tapi fair n lovely x semua kulit sesuai.tp cuba lah...

budak penjara said...

ade jerawat la cntik..seni bulatan tu org kata..haha

bella hamzah said...

kalau jeraat 1 2 ketul tu bg bella cantik la.. manis je.. tapi kalau penuh kat muka ngeri tgk.. pastu jerawat ni gatal kat muka...
thanx for comment budak penjara =)

Eera Shera said...

comel la kamu..hee.

sama la kite pakai safi jugak. kulit pun cerah la sikit kalo pakai berterusan. kalo dulu obvious sgt belang kat muka. pakai safi dah ok.
nasib sy baik x pernah ada mslh jerawat.hehe..

terima kasih safi!<<< poyo betoi :p

bella hamzah said...

hehe tulah.. safi ni bagus.. yang paling penting halal.. kalau produk lain tu was2 sikit

Budak lawak said...

Klau korang pkai safi sye pkai safee sali..hahaha..just kidding...

Mysticboy said...

kulit oh kulit

bella hamzah said...

budak lawak.. safee sali pom boleh... kalau gitu saya pon nak pakai.. hak2

mysticboy
ya kulit oh kulit lalala

Syazana Aina said...

Klau parut jerawat n jerawat sesuai x pkai SafiTimun tuh

Syazana Aina said...

Klau parut jerawat n jerawat sesuai x pkai SafiTimun tuh

Syawani Laili said...

Bella, awk pki produk safi kan? Berapa lama eh blh nmpk kesan kalo pki safi? And dlm msa awk pki safi tu ade x tumbuh jerawat bru? Pleaseee reply eh

Nabiha Idris said...
This comment has been removed by the author.
Nabiha Idris said...
This comment has been removed by the author.
Nabiha Idris said...

kakak, boleh tanya tak? Yng akak tunjuk set safi akak tu suma hijau . Cari kat kedai tkda pun?

bella hamzah said...

Ada dik try cari dekat farmasi,atau supermarket ada jual.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...